2013 m. spalio 10 d., ketvirtadienis

Mąstymo įrankiai ir sąrangos dBT sistemoje






Šiek tiek giliau mąstymo lavinimu besidomintys žmonės kelia kitus klausimus, nei tie, kurie ieško pavienio metodo ar technikos bet kurios mąstymo reikalaujančios problemos sprendimui.

Vienas iš tokių klausimų, į kurį gana dažnai tenka atsakinėti, yra toks: "Koks esminis skirtumas tarp Edward de Bono sistemoje naudojamų terminų "įrankis" (angl. tool) ir "sąranga" (angl. framework)? Čia bandysiu tiesiogiai į šį klausimą atsakyti.

Edward de Bono sąrangos prasmės aiškinimąsi rekomenduoja pradėti nuo trumpo pratimo:
Atsistokite prie lango, užsimerkite, vėliau atsimerkite ir pasakykite, ką matote.
Gal pamatysite prabėgančią katytę, gal gatve pravažiuos paskutinio modelio Porsche , o gal dėmesys stabtelės ties mergaite raudona suknele.
Dabar pratimą pakartokite panaudodami paprasčiausią sąrangą: kairės-priekis-dešinė. Disciplinuokite save ir kiekvienai žiūrėjimo krypčiai skirkite po minutę.
Koks skirtumas?

Tokios sąrangos panaudojimas padeda suvaldyti plaukiojantį dėmesį ir disciplinuotai peržvelgti visą pro langą regimą vaizdą. Paprasta ir efektyvu.

Panašų efektą galima gauti ir naudojant "šešias mąstymo kepuraites", "šešis vertės medalius" ar "šešis veiklos batus". Šios trys sąrangos mąstymo ar veikimo lauką suskirsto į šešias kryptis, kuriomis reikia pamąstyti, pažiūrėti ar veikti. Taigi, mes daugiau nesiblaškome, o kryptingai mąstome ir veikiame.

Laisvos minties tėkmės mėgėjai gali prieštarauti: "Kokia kūryba gali būt, kai esi įkištas į rėmus?" Čia atsakymas trumpas: "Kūryba nėra betvarkė".

Noriu pradėti nuo trijų esminių bet kurio įrankio bruožų:
  • Kai norime į sieną įkalti vinį, mes jo nestumiame pirštu, mes pasiimame plaktuką. Įrankis yra tai, kas turi aiškią paskirtį ar funkciją.
  • Mes paimame plaktuką, atliekame darbą ir padedame. Įrankis nėra ranka, mes jį paimame, panaudojame, o kai nereikia, tai padedame į dėžutę.
  • Mes negimstame mokėdami kalti. Mums kas nors parodo ir mes išmokstame. Įrankis nėra natūralus, jį reikia įvaldyti ir tik tada jis gerai tarnauja.

Tas pats galioja ir mąstymo įrankiui. Ji padeda realizuoti mums reikalingą mąstymo būdą ir gauti siekiamą rezultatą. Kai reikia apmąstyti idėją ir pasiūlymą, tai pasiimsiu PMI, o kai reikia plačiau pamąstyti prieš priimant sprendimą, tada man padės CAF. Mąstymo įrankio panaudojimas čia reiškia sąmoningą etiketės PMI ar CAF panaudojimą gerai atidirbtos mąstymo veiksmų sekos įjungimui.

Sąrangos ir įrankiai gali būti naudojami kartu ir pakaitomis. Pvz. Reikia naujų idėjų. Užsidedu žaliąją kepuraitę ir bandau jas generuoti. Jei nesigauna, tai greitai išsitraukiu "postūmį iš šalies" ir per 5 minutes išsirašau ne mažiau 10 naujų idėjų. tada deduosi getonąją kepuraitę ir tas idėjas apmąstau.

Tai štai kaip viskas toje de Bono mąstymo sistemoje veikia.

Aš dar grįšiu prie sąrangų ir įrankių derinimo kasdieniniame gyvenime bei rengiant mokymų programas.

1 komentaras:

Unknown rašė...

Planuojant veiklas, kuriose bus reikalingas vienoks ar kitoks mąstymo sąrangų derinys, rezultatas akivaizdus.Bet meistriškas įrankių ir sąrangų naudojimas netikėtai atsiradus poreikiui,t.y. "čia ir dabar",duoda ir rezultatą ir didžiulį pasitenkinimą :) .