2013 m. spalio 3 d., ketvirtadienis

dBT mąstymo lavinimo sistema









Bendraudama su žmonėmis, kurie susidomi Edward de Bono mąstymo lavinimo idėjomis dažnai sulaukiu klausimo: "Ką Edward de Bono siūlo man, mano kolegoms ar mano mokiniams?" Prašoma trumpo ir glausto atsakymo. Čia esu paruošusi skirtingo išsamumo atsakymus.
Pats trumpiausias mano atsakymas būtų toks: "Galimybę praplėsti savo mąstymo galimybes?"
Jei kyla antras klausimas - "O apie kokį mąstymą kalbama?" - tai kalba pasisuka apie dBT mąstymo kompetenciją - proto nuostatas, gebėjimus, įgūdžius ir žinias. Prie šito aš dar grįšiu kituose šio tinklaraščio pranešimuose.

Dabar pabandysiu parodyti jo siūlomos mąstymo lavinimo sistemos visumą. Ją sudaro keturios sąrangos (angl. framework) ir CoRT programa. Į šią sistemą galima lengvai integruoti "Suvokimo žemėlapio" (angl. flowchart) techniką ir gana platų mąstymo žaidimų pasirinkimą.

Trys sąrangos - "šešios mąstymo kepurės", "šeši veiklos batai" ir "šeši vertės medaliai" - yra nepriklausomos, o ketvirtoji - "VEIKIMAS" - yra CoRT programos instrumentus surenkanti ir įveiklinanti dalis.

Apie trijų sąrangų paskirtį jau galite pasiskaityti šiame tinklaraštyje:

CoRT programoje (išleista 1972) yra šešios dalys po 10 mąstymo pamokų. CoRT pamokose pristatomas ir įveiklinamas visas Edward de Bono metodinis turtas - mąstymo įrankiai ir jų taikymo mąstymo situacijos. Šios programos pagrindu rengiami fragmentiniai kursai ir tęstinės mąstymo lavinimo programos.
  • Pirmoji dalis CoRT 1 IŠPLĖTIMAS nuosekliai įveda į de Bono mąstymo kultūrą, todėl ji rekomenduojama kaip pradžios taškas visiems, kurie angažuojasi tęstiniam, į mąstymo kaitą orientuotam, lavinimuisi. Be ten patirtos suvokimo plėtros ir dBT abėcėlės ženkliai sumažinamas kitų dalių įsisavinimo efektyvumas.
  • Antroji dalis CoRT 2 ORGANIZAVIMAS turi aiškiai išskirtas dalis: pirmoji mąstymo instrumentarijų papildo penkiomis kasdieninio mąstymo operacijomis, o antroji tiesiogiai moko organizuoti savo mąstymo procesą.
  • Trečioji dalis CoRT 3 SĄVEIKA skirta komunikacijos sutvarkymui. Joje pristatomi mąstymo įrankiai padeda pamatyti savo ir komunikacijos partnerio mąstymą skirtingose komunikacijos situacijose: ginčuose, debatuose, požiūrių derinime ir kt.
  • Ketvirtoji dalis CoRT 4 KŪRYBA įveda pagrindinius lateralinio mąstymo įrankius ir kūrybiškumo nuostatą. Atskiri šio programos įrankiai dažnai naudojami kaip pavienės technikos idėjų generavimo sesijose.
  • Penktoji dalis CoRT 5 INFORMACIJA IR JAUSMAI moko išskirti ir suderinti dvi esmines mąstymo dedamąsias - racionalumą ir iracionalumą. Šioje dalyje įvedami įrankiai padeda nubrėžti ribą tarp šių dviejų mąstymo modų ir ją sąmoningai peržengti.
  • Šeštoji dalis CoRT 6 VEIKIMAS įveda mąstymo proceso logika pagrįstą mąstymo sąrangą, kuri į vietą padeda kiekvieną CoRT 1-5 programos instrumentą. Kaip ir kiekviena kita sąranga ji yra efektyviausia, kai mąstymas jau yra aprūpintas instrumentais. Ši dalis rekomenduojama kaip baigiamasis CoRT programos etapas.

Trumpai tiek. Prie kiekvienos dalies detalesnio pristatymo aš dar grįšiu.

Tikiuosi, kad padėjau nors kiek susiorientuoti de Bono mąstymo sistemos visumoje.

Komentarų nėra: