2013 m. lapkričio 20 d., trečiadienis

Pilkieji sportinukai - stabtelėk, pažiūrėk, pagalvok







Kai žvelgiu į savo sportinius batelius, tai pirmiausia pagalvoju apie bėgimą, mankštą sporto salėje arba laisvalaikio pasivaikščiojimus gamtoje.

Edward de Bono, galvojo kitaip - jam „pilki sportiniai bateliai” „šešių veiklos batų” sąrangoje reiškia kitų veikimo modų sustabdymą tam, kad galima būtų apsidairyti, susirinkti informaciją, ją apmąstyti ir priimti sprendimus. Tam tikra prasme su sportiniais bateliais mes stabtelėjame.

Pilkuose sportinukuose sąrangos autorius akcentuoja:
  • spalvą - pilka smegenų masė, kurią reikia išjudinti ar pilkas rūkas, kuriame reikia rasti kelią,
  • tylų vaikščiojimą - tyrinėdami mes nekeliame triukšmo, stengiamės nepadaryti poveikio ir dar nieko nesakome, nes atsakymus žinosime vėliau.
Pilkus sportinukus, kaip ir kitus batus apsiauname ne šiaip sau, bet kai yra poreikis - reikia priimti sprendimą, tačiau trūksta informacijos. Pilkiųjų sportinukų poreikį gai įvardinti bet kuriais kitais batais apsiavęs veikėjas, tada tenka persiauti, atlikti informacijos surinkimą ir apmąstymą, o tada spręsti, į kurią veikimo modą grįžti, kokius toliau batus apsiauti.

Kaip bebūtų keista, bet besimokydami mokykloje ar universitete mes esame apverčiami informacijos lavina, nors aiškaus tos informacijos poreikio nejaučiame bei neturime aiškios vizijos, kam mums jos reikia. Mes pasyviai priimame arba atmetame tą informaciją. Gyvenime ir veikloje būna priešingai - mes sprendžiame ir veikiame, mums reikia informacijos ir jos apmąstymo, tačiau stabtelėjimui sunkiai randame laiko. Veikloje reikia labai atidžiai pamatuoti, kada ir kokiam laikui galima stabtelėti, ar naujos informacijos sukurta vertė atpirks stabtelėjimo praradimus.

Dabar pažvelgsiu į „pilkųjų sportinių batelių” veiklos turinį.
  • Pikieji sportinukai nereiškia tik stovėjimo, juos apsiavę mes vaikštome - stebime, kalbamės su žmonėmis - duomenų surinkimas gali būti gana intensyvus darbas.
  • Juos apsiavę mes ne tik renkame duomenis, bet juos tikriname, analizuojame, interpretuojame, apmąstome ir darome į naują veiklos žingsnį vedančias išvadas.
  • Su pikais sportinukais galime naudoti standartines duomenų rinkimo ir analizės procedūras (į talką kviečiami „formalūs laivyno batai”), bet galime kurti naujas, tam tikslui ir tai situacijai adekvačias, procedūras.
  • Į informacijos paiešką galime išeiti su preliminariu atskymu (hipoteze), kurį norime patikrinti, tačiau galime eiti tik su atviru klausimu, kuris praplės atsakymo paieškos lauką.
  • Galima iš anksto suplanuoti „pilkųjų sportinukų” veiklą, o galima numatyti tik pirmą žingsnį, kurį atlikus gali kilti naujas klausimas ir pasimatyti nauja informacijos paieškos kryptis.
Kiekviena profesinė veikla turi vietą „pilkiems sportiniams bateliams”, tačiau kai kurios profesijos anagžuojasi visą laiką dėvėti tik šiuos batelius - tai tyrėjai. Šios veiklos modos atskyrimas taupo praktikų laiką bei prisideda prie tyrimų profesionalizacijos, tačiau didina spragą tarp praktinės ir tyrimo veiklų.

Gyvenimas tampa toks, kad kiekvienas iš mūsų turime žinoti, kada stabtelėti, gebėti apsiauti „pilkuosiu sportinukus" ir atlikti būtinus informacijos paieškos bei apmąstymo veiksmus. Tik tada galėsime sau ir kitiems pasakyti, kad veikiame atsimerkę.

Komentarų nėra: