2013 m. lapkričio 25 d., pirmadienis

HBDI sistemos galimybės verslo organizacijoms

Tikriausiai teko girdėti besimokančių organizacijų idėją. Ji jau seniai skamba ne tik vadybos bei švietimo mokslo žmonių lūpose - tą idėją jau pasigavo ir organizacijų vystymo praktikai. Tik ar suvokiamas pagrindinis akcentas, t.y. tai, kad organizacija, o ne vien individas yra mokymosi subjektas. Netoli nuo besimokančios organizacijos idėjos būtų ir mąstančios organizacijos idėja.








Per trisdešimt HBDI instrumento panaudojimo metų buvo atskleistos ir išbandytos pačios įvairiausios organizacijos mąstymo potencijų atskleidimo ir išnaudojimo galimybės. Visa tai buvo apjungta ir įvardinta kaip Mąstymo biznis seminarai (angl. Business of Thinking® workshops).
Tai yra sisteminis požiūris į Visą Protą apimančio mąstymo pritaikymą skirtinguose organizacijos lygmenyse ir skirtingų funkcijų išpildyme.

Organizacijai kuriama galimybė nuosekliai vis aukštesniu lygmeniu panaudoti HBDI sistemą.

I lygmuo: Rekomenduojama pradėti nuo pagrindų, t.y. HBDI pritaikymo individualiame lygmenyje. Pradžioje organizacijos nariai supažindinami su Herrmann modeliu, pagrindinėmis idėjomis, koncptais bei kuriama savo paties mąstymo pažinimo ir tobulinimo galimybė. Čia derinamas individualus darbas su kiekvienu organizacijos nariu ir visa grupe.

II lygmuo: Kai pagrindai jau padėti, galima pereiti į taikymą, t.y. tikslingai mokytis taikyti HBDI sistemą pasirinktoje srityje. Galima išskirti penkias HBDI sistemos taikymo sritis:
  1. Efektyvių komandų būrimas ir komandinio darbo tobulinimas;
  2. Sprendimų priėmimo, problemų sprendimo ir komunikacijos tobulinimas;
  3. Pelningumo didinimas;
  4. Į klientą orientuotų paslaugų ir produktų projektavimas;
  5. Kūrybiškumo ir inovatyvumo stiprinimas.
Dirbant šiame lygmenyje planuojamas ir įgyvendinamas kiekvienai organizacijai pritaikytas praktinių seminarų (pratybų) ciklas. Parenkami, organizacijai pritaikomi ir parengiami šie moduliai: Mąstyk apie komunikaciją, Mąstyk apie sprendimų priėmimą, Mąstyk apie klientus, Mąstyk apie problemų spendimą, Mąstyk apie kūrybinį mąstymą ir Mąstyk apie komandas.

III lygmuo: Kai kurios organizacijos pereina į HBDI sistemos pasisavinimo lygmenį, kai skirtingi padaliniai - pardavimų, reklamos, gamybos ar kt. - savarankiškai taiko Herrmann metodologiją veiklos tobulinimui. HBDI praktikas šiame lygmenyje dirba kaip konsultantas ir patarėjas.

IV lygmuo: Nuoseklus HBDI panaudojimas veda į visą protą apimančio mąstymo principų taikymo plėtrą visoje organizacijoje. Mąstymo kultūros kaitos - transformacijos - organizacijoje iniciatoriai ir lyderiai iš HBDI profesionalų gali tikėtis vertinimo priemonių, mokymų, konsultacijų ir kaitos tyrimų.

Kiekviena su HBDI sistema susipažinusi organizacija renkasi savo kelią.
Tikiuosi, kad savo kelią atras ir Lietuvos organizacijos.

Komentarų nėra: