2013 m. lapkričio 4 d., pirmadienis

”Formalūs laivyno batai” - rutininis veikimas






Taip, tai yra išlaisvinančios kūrybai rutinos. Laisvė ir rutinos iš pirmo žvilgnio sunkiai derantys dalykai, bet giliau pažiūrėju galima atrasti ryšį.

Šį ryšį mums padeda pamatyti Edward de Bono “Šešių veikimo batų” sąranga, kurioje rutininiam veikimui ženklinti parinkti karinio jūrų laivyno uniforminiai batai. Pirmas šių batų įspūdis mus nukelia į karines pratybas, kur iki tobulumo išgudinamos veiksmų sekos - rutinos. Taip, tai tos pačios rutinos, kurios išlaisvina.

Įvaldžius rutiną, veiksmai gali būti atliekami automatiškai, daug nemąstant. Pagalvokite, kas būtų, jei reikėtų galvoti apie kiekvieną atliekamą veiksmą - gyvenimas būtų lėtas ir sudėtingas.

Jei rašydama šį tekstą turėčiau galvoti apie kiekvieną klaviatūros mygtuką arba apie kiekvieną gramatikos taisyklę, kurią pritaikau, tai jau negalėčiau pagalvoti apie tą mintį, kurią noriu jums pasakyti. Spausdinimo ir gramatikos rutinų įvaldymas išlaisvina mano mąstymą kūrybinei užduočiai - teksto kūrimui.

Kievienas iš mūsų kas dieną naudoja daugybę rutinų: rytinė ruoša, kelionė į darbą, automatizuoti mandagumo žestai, technologijų panaudojimas ir kt. Per gyvenimą mes sukaupiame didelį rinkinį rutinų, kurias galime lengvai pritaikyti atpažintoje standartinėje situacijoje. Rutinos mums leidžia daugybę kasdieninių užduočių atlikti lengvai.

Rutininio veiksmo metu mes mąstome tik priešsąmonės lygmenyje. Sąmonė gali ilsėtis, kol gaus signalą, kad metas įsijungti, arba užsiimti kitu darbu. Man teko matyti močiutę, kuri mezga kojinę ir bendrauja su anūku. Jei pasimeta akis, ji nutraukia pokalbį, fokusuoja dėmesį į mezgimą, išprendžia problemą, vėl įjungia rutinius pirštų judesius ir grįžta prie pokalbio su anūku.

Rutininio veiksmo metu, sumažėjus sąmonės aktyvumui, įsijungia pasąmonė, kurioje kunkuliuoja gausybė neišspręstų problemų, neatsakytų klausimų ar idėjos užuomazgų. Taigi, tuo metu gali kilti naujos idėjos. Čia dar viena kūrybos galimybė.

Įgudęs veikėjas atpažįsta standartines situacijas, kuriose neverta eikvoti kūrybinės energijos, ir tose situacijose pritaiko rutininį veikimą. Profesionalas gali lengvai įjungti rutininio veikimo modą, įgudusiai išpildyti rutininių veiksmų seką ir persijungti į kitą veikimo modą. Tokio lygmens pasiekimui reikia mokytis dėvėti “formalius laivyno batus”.

Rutinos gniaužtus galime pajusti tada, kai…
  • Dar neesame pakankamai įgudę ir rutininio veiksmo atlikimas reikalauja pastovaus dėmesio.
  • Kai esame įvaldę nepakankamą rutinų kiekį ir bandome pritaikyti situacijai neadekvačią rutiną.
  • Kai rutinoms suteikiame nekintamo ar vienintelio teisingo veikimo būdo statusą ir uždarome save fiksuotoje rutinoje.

Tuos rutinų gniaužtus galima atlaisvinti. Vienas kelias yra “Šešių veikimo batų” sąrangos panaudojimas. Kai suprasime rutininio veikimo pranšumus bei ribotumus, kai atpažinsime rutininio atsako reikalaujančias situacijas ir gebėsime joms pritaikyti tinkamą veiksmų seką, tai rutinos nustos būti laisvę ribojančiomis struktūromis, jos išlaisvins mus kūrybai.
To mums visiems ir linkiu.

Komentarų nėra: