2013 m. rugsėjo 2 d., pirmadienis

Suimk mąstymo vairą į savo rankas

















Kodėl reikia sąmoningai mokytis mąstyti?

Ne kartą girdėjau šį klausimą iš žmonių, kurie įsitikinę, kad sąmoningai mokytis mąstyti nereikia. Dalis mąstymo mokymosi oponentų yra įsitikinę, kad mąstymas tai įgimta potencija, kuri atsiskleidžia savaime. "Ne visi juk esame protingi, ir nedaug ką čia padarysi." - gana dažnai sutinkama pozicija.

Aš nenoriu nuneigti mąstymo potencijos, kuri mums yra duota kaip žmogiškosioms būtybėms. Aš tik noriu priminti, kad mes privalome atskleisti ir išvystyti tas potencijas.

Natūralistinės pozicijos prisilaikantys žmonės mąstymą dažnai tapatina su intelektu arba žiniomis. Jei tavo aukštas intelektas, tai tu protingas, t.y. mąstantis. Jei tu žinai, tai nėra čia ką mąstyti. Toks sutapatinimas patogus nieko nedarymui.

Šių dalykų išskyrimui pasiskolinkime Edward de Bono mašinos analogiją: "mašinos variklio tūris yra intelektas, o vairavimo įgūdžiai - mąstymas". Žinias čia galėtume prilyginti kurui.
  • Aukštas intelektas be adekvačių mąstymo įgūdžių tapatus galingai mašinai pradedančio vairuotojo rankose. Gerai, jei vairuotojas relfketuoja savo vairavimo įgūdius ir važiuoja atsargiai. O jei ne - nelaimė neišvengiama.
  • Daug žinių be mąstymo - tai garaže stovinti mašina pilnu baku. Vairuotojas tikriausiai nemoka atbula eiga jos iš garažo išvaryti.

Teisių mums niekas neduoda, kol neįgijame būtiniausių vairavimo įgūdžių. Tačiau sakome, kad nereikia mokytis mąstyti.


Teigiu, kad reikia mokytis mąstyti...
  • Tam, kad maksimaliai išnaudotume savo intelekto galingumą,
  • įdarbintume turimas žinias ir nuspręstume, kokių žinių dar reikia,
  • neatsidurtume griovyje ar nesužeistume praeivių ir
  • rastume kelią pro "garažo vartus".

Komentarų nėra: