2013 m. rugsėjo 26 d., ketvirtadienis

Stiklo medalis mokyklai





Tęsiu nominacijų mokyklai skelbimą. Kviečiu mokyklas pakovoti dėl "stiklo medalio". Stiklo medalis Edward de Bono "šešių vertės medalių" sąrangoje iškelia kūrybiškumo, paprastumo ir inovacijos vertę.

Į stiklo medalį gali pretenduoti mokykla, kurioje kūrybiškumas reiškiasi visoje mokyklos kaip organizacijos kultūroje. Kūrybinis požiūris, kūrybinis sprendimas ar kūrybinė saviraiška toje mokykloje yra sveikintini nepriklausomai iš kur jie kiltų - iš mokinio, mokytojo ar vadybininko. Kūrybinės aplinkos visiems kūrimas yra vienas iš pagrindinių mokyklos bendruomenės rūpesčių.

Klasė toje mokykloje nėra vien mokytojo kūrybinės saviraiškos laukas, joje kūrybinę erdvę atranda ir visi mokiniai. Mokytojas savo veikloje didelį dėmesį skiria kiekvieno mokinio kūrybinių galių atpažinimui ir išlaisvinimui. Čia mokiniai nėra skirstomi į kūrybiškus ir nekūrybiškus. Pripažįstama kiekvieno teisė ir laisvė kurti.

Tokioje mokykloje nėra sėdima ir laukiama įkvėpimo. Kūrybinė pozicija yra sąmoningai užimama tada, kai reikia kūrybinių sprendimų. Mokiniai ir mokyklos organizacijos nariai įvaldo kūrybinio mąstymo įrankius ir bet kuriuo momentu gali juos pasirinkti ir panaudoti.

Kūrybiškumas tokioje mokykloje reiškiasi per organizacijos, mokymo ir mokymosi procesų inovacijas. Kiekviena inovacija yra susijusi su nežinomybe ir rizika, tačiau į stiklo medalį pretenduojančioje mokykloje nebijoma rizikuoti. Čia bandoma, eksperimentuojama, klystama ir einama pirmyn.

Dažnai mokyklos siekia inovatoriškų mokyklų statuso "griebdamos" kiekvieną naujovę ir skubėdamos ją įgyvendinti. "Mes darome ir tai, ir tai, ir tai..." - girdžiu iš tokios mokyklos. "O kaip visa tai sulydote į vieningą visumą?" - klausiu stiklo medalio pretendentės.

Stiklo medalio nusipelno ne ta mokykla, kuri iš skirtingų naujovių "klijuoja" sudėtingą darinį, o ta, kuri savo kūrybines pajėgas išnaudoja nuolatinei unikalaus, prasmingo, funkcionalaus ir paprasto sprendimo sintezei.

Jei stiklo medalis ženklina jūsų mokyklos vertybes, tai kviečiu siekti šios nominacijos.

Komentarų nėra: