2013 m. rugsėjo 11 d., trečiadienis

Į batus ir pirmyn!
















Vytautas Kavolis "Kultūros dirbtuvėse" samprotauja apie lietuvių kultūrą pasaulio kultūrų kontekste. Jis lietuviuose atpažįsta stipresnę buvimo orientaciją, tuo tarpu Vakaruose prioritetinė yra veiklos orientacija, o Rytų kultūrose svarbus tapsmas.

Dvidešimties metų nepriklausomybės patirtis taip pat atskleidė lietuvių sunkumus nuo kalbų pereinant prie konkrečių veiksmų. Daugeliui tikriausiai ne kartą teko dalyvauti ilguose diskusijose, debatuose ar šiaip pasvarstymuose, kurie nesibaigdavo konkrečiu veiksmu.

Tikriausiai nesunkiai prisimenate ir beprasmio veikimo situacijas, kai "nėra kada galvoti, reikia daryti". Tokie mąstymo komponentę pametę darymai pameta kryptį ir niekur nenuveda. Mano vyresnieji kolegos turėjo labai gražių rusiškų epitetų šios veikimo būsenos įvardinimui: "den približalas k koncu, a v strane durakov kipela rabota" arba "durdom kalakolčik" arba "niekogda dūmat, konfetku dostovat nada" arba ...

Dr. Edward de Bono mąstymo kultūroje konkretus apmąstytas veiksmas užima centrinę vietą. Šios pozicijos išreiškimui jis įvedė naują žodį "operacy", kuris reiškia veikimo kompetenciją. Jo propoguojamoje mąstymo kultūroje mąstome tam, kad atvertume naują veiklos perspektyvą, pasirinktume iš egzistuojančių alternatyvų ar patys suprojektuotume naują veiksmų seką. Mąstome tam, kad veiktume.

Šios pozicijos sustiprinimui jis įvedė "Šešių veikimo batų" sąrangą (ŠVB), kuri išskiria šešias veikimo modas ir padeda jas derinti skirtingose praktinės veiklos situacijose. 

Pabandykite batus, kurie įžemins padangėse skrajojančius ir ant kelio pastatys šalikelėse klajojančius. Ši sąranga gali pasitarnauti ir tau:
  • Jei esi "proto sferos" darbuotojas, kurio pagrindinis darbas yra su mintimis, tai ŠVB tau gali padėti atkurti mąstymo ir praktinio veikimo pilnatvę.
  • Jei esi mokytojas, tai ŠVB tau gali padėti sustyguoti savo bendrą veiklą su mokiniais ir kolegomis bei sustiprinti "darymo kompetencijos" plėtotę ugdymo praktikoje.
  • Jei esi vadybininkas, tai ŠVB tau taps nepamainomu kasdieninės veiklos koordinavimo įrankiu, kurio pagalba galėsi lengviau derinti skirtingas veikimo modas savo veikloje ir padėti tai padaryti kolegoms. 
  • Jei esi praktinių profesijų darbuotojas tai ŠVB tau padės konkrečiose situacijose parinkti adekvačias veikimo modas, jas laiku perjungti ir taip pasiekti savo veiklos efektyvumo.

Jei saulės atokaitoje kontempliuoji apie gyvenimo pilnatvę, geriau atsuk basas pėdas į saulutę, tačiau jei nusprendei veikti, tai neapsieisi be geros poros batų.
Į batus ir pirmyn!

Komentarų nėra: