2014 m. lapkričio 14 d., penktadienis

Asmeninis tobulėjimas tenkinant bendražmogiškus poreikius



Tęsiu savo pranešimų asmeninio tobulėjimo tema seriją. Šiandien į asmeninį tobulėjimą pažvelgsiu kaip į žmogaus poreikių tenkinimą.

Čia atsiremsiu į visiems gerai žinomą Maslow poreikių hierarchiją. Man čia svarbu ne pats hierarchiškumas, bet poreikių kategorijos, kurios yra aktualios žmogui, siekiančiam saviaktualizacijos. Jau anksčiau rašiau apie kūrybišką žmogų, kaip save aktualizuojantį individą, o čia noriu sutelkti dėmesį į kelią, vedantį link jo bei Herrmann metodologijos priemones, padedančias tenkinti bendražmogiškus poreikius bei žengti žingsnius tobulėjimo kryptimi.

Turiu pripažinti, kad fiziologininiai poreikiai nėra tiesioginis Herrmann metodologijos taikinys, bet jų tenkinimas gali tapti natūralia aukštesnių poreikių tenkinimo išdava.

Antrasis bazinių poreikių lygmuo yra SAUGUMAS. Čia, manau Herrmann metodologija gali rimtai prisidėti. Aš turiu omenyje psichologinį saugumą dėl mažumų diskriminacijos švietimo institucijose ir verslo organizacijose. Aš čia nekalbu apie tautines ar seksualines mažumas (jais jau pradėta rūpintis), man rūpi intelektualinės mažumos. Jei manęs paklaustumėte, dėl ko organizacija turėtų susidomėti visuminio proto® reikalais, tai atsakymas būtų paprastas: „kad nustotų tyčiotis iš savo intelektualinių mažumų“.

Maslow į trečiąjį lygmenį talpina SOCIALINIUS - priklausymo grupei, bendrumo ir intymumo išgyvenimo - poreikius. Čia yra plati dirva Herrmann metodologijai. Ne viena Individualaus HBDI® profilio interpretacija baigiasi tarpasmeninių santykių su artimais žmonėmis refleksija. Į tarpusavio supratimą, bendravimo ir bendradarbiavimo kokybę orientuoti HBDI® porų ir komandų profiliai.

Savo mąstymo pažinimui ir pripažinimui tarnauja individualūs HBDI® profiliai. Jų interpretacija kartais išvirsta į pasitikėjimo savo protu ir savigarbos atstatymo procedūrą. Savo unikalaus intelektinio indėlio ir vertės suvokimą orientuotas darbas su HBDI® poros bei grupės profiliais. Tai gali reikšmingai prisidėti prie PAGARBOS IR SAVIGARBOS poreikių tenkinimo.

Savo vidinių potencijų pažinimas, išvystymas ir atskleidimas yra galutinis HBDI® asmeninio tobulėjimo koučingo tikslas. Integralia jo dalimi yra HBDI® karjeros projektavimas, padedantis žmogui priimti karjeros sprendimus, atveriančius SAVĘS AKTUALIZAVIMO profesinėje veikloje horizontus.

Įdomu, Maslow piramidę stato nuo apačios, o Herrmann - nuo viršaus:
  1. Individualus HBDI® profilis ir asmeninio tobulėjimo perspektyva;
  2. Tarpusavio supratimo kūrimas porose ir/ar komandose;
  3. Mąstymo, bendravimo ir bendradarbiavimo kultūros kaita organizacijoje.
Bet ne hierarchinis nuoseklumas man rūpi, o asmens tobulėjimas tenkinant bendražmogiškus poreikius.

Komentarų nėra: