2014 m. lapkričio 6 d., ketvirtadienis

Asmeninis tobulėjimas - vidinės darnos siekimas



Prieš porą dienų į asmeninį tobulėjimą pažvelgiau iš vidinės energijos gyvenimui ir veiklai perspektyvos. Šiandien noriu paryškinti vidinės pusiausvyros ir balanso aspektą. Kadangi asmeniniu tobulėjimu užsiimu dėl savęs, tai tikiuosi atpildo - vidinės darnos ir harmonijos išgyvenimo.

Pirmiausia noriu priminti įprastą pusiausvyros interpretaciją. Pusiausvyra yra pasiekiama tada, kai priešingos jėgos susilygina ir viena kitą atsveria. Tokiu atveju fizika sako, kad kūnas stovės arba išlaikys pastovų judesį. Iš čia ir statinė bei dinaminė pusiausvyra.

Aš pripažįstu asmeninio tobulėjimo mokyklą, kurioje siekiama statinės vidinės darnos: sustok, išjunk išorės dirgiklius ir mintis, įsiklausyk į save. Tai viena galimybė, bet ne ji man dabar rūpi.

Asmeninis tobulėjimas, kaip savo vidinės potencijos išvystymas reikalauja judėjimo, todėl šiame kontekste man aktualesnė dinaminė pusiausvyra - gebėjimas subalansuoti vidines jėgas aktyviame asmeniniame gyvenime ir profesinėje veikloje.

Čia noriu pasidalinti asmeninėmis įžvalgomis, kurios kilo darbe su Ned Herrmanno visuminio proto® metodologija. Savęs vis klausdavau:
  • Iš kur ten ta vidinė ramybė ir veiklumas ateina?
  • Kaip šioje metodologijoje užkoduota vidinės darnos realizacija?
Perpratus mąstymo visu protu principus tampa aišku, kad toks mąstymas yra nuolatinis vidinių įtampų sprendimas. Plačiai žinoma ir naudojama klasikinė racionalaus ir iracionalaus mąstymo prieštara. Herrmanno metodologija eina vienu žingsniu toliau - čia išskiriamos prieštaros tarp keturių mąstymo modų (žr. modelį):
  • Silpna prieštara tarp A ir B bei C ir D;
  • Stipresnė prieštara tarp B ir C bei A ir D;
  • Stipri prieštara tarp A ir C bei B ir D.
Kiekvienas mąstymo profilis pasižymi tam tikru prieštaringumo ir jo keliamos vidinės įtampos laipsniu. Viena iš darbo su HBDI® profiliu paskirčių yra tas prieštaras atskleisti ir mokytis jas subalansuoti.

Visi Herrmanno metodologijoje pristatomi mąstymo veikloje įrankiai reikalauja užtikrinti mąstymo visumiškumą, t.y. sugeneruoti mąstymo modų prieštaras ir jas subalansuoti. Taip realizuojama dinaminė pusiausvyra.

Noriu akcentuoti, kad nereikia „išjungti“ mąstymo ar nustoti veikti - vidinės darnos galima siekti ir aktyviame gyvenime. O asmeninis tobulėjimas ir yra nuolatinis darbas su savimi siekiant vidinės darnos.

Komentarų nėra: