2014 m. lapkričio 4 d., antradienis

Asmeninės potencijos išvystymas - asmeninio tobulėjimo siekinys



Spalio mėnesį daug dėmesio teko skirti verslo organizacijų poreikiams ir efektyviam protinių išteklių panaudojimui veikloje. Šį mėnesį noriu grįžti prie pagrindų - asmeninio tobulėjimo, t.y. to, ką mes darome dėl savęs. Prisipažinsiu, kad šį posūkį išprovokavo trys įvykiai:
  • Mintinis kontaktas su Harmoningos asmenybės institutu (hai.lt)
  • Buvusių kolegų iš VDU organizuojama konferencija „Mokymosi tęstinumas - kultūros vertybė“ (Kaunas, 2014 11 19)
  • Vėl naujai pradėtas mąstymo pažinimo ir tobulėjimo perspektyvos paieškos darbas su 16-18 metų jaunimu.
Kalbą pradėsiu nuo asmeninio tobulėjimo sampratos. Šiandien pabandysiu atskleisti energetinį asmeninio tobulėjimo aspektą. Čia aš pasinaudosiu elementariu mechaniniu modeliu, iliustruojančiu fizinio kūno sukauptą (potencinę) energiją.

Jei pažvelgtumėte į A paveikslėlį, tai pamatytumėte potencinės duobės būsenoje atsidūrusį kūną. Dažniausiai kūnas atsiduria tokioje būsenoje, kai pasirenka lengviausio judėjimo kryptį. Jei rutuliukas galėtų jausti, tai jis jaustųsi bejėgis. Kiekvienas judesys reikalauja didelių pastangų. Vidinė potencija, kaip galimybė pajudėti ir ką nors nuveikti yra maža.

Dabar pažvelkime į B paveikslėlį. Ten rutuliukas yra „pasirengęs veikti“, jam tik liko pasirinkti vieną iš 360 judėjimo krypties alternatyvų. Nedidelis žingsnelis pasirinkta kryptimi gali baigtis galingu judesiu. Šis rutuliukas turi aukštą potenciją. Galite paklausti: „O kas jį ten užkėlė?“ Tada greitai atsakysiu - „asmeninis tobulėjimas“.

Gal kai kurie atkreipsite dėmesį į abiejų rutuliukų pusiausvyros ir balanso skirtumus: A rutuliukas yra stabilios pusiausvyros būsenoje, o B rutuliukas, fizikiniais terminais šnekant, yra nestabilios pusiausvyros būsenoje. Apie asmens pusiausvyrą, balansą ir harmoniją teks parašyti kitą kartą.

Jūs jau supratote, kad šis piešinėlis yra jau labai supaprastintas gyvenimo topografijos vaizdas, bet jis padeda išryškinti svarbų principą: atliktą darbą savo asmeninės potencijos padidinimui.

Žvelgiant iš asmens potencijos (vidinės energijos aktyviam gyvenimui) perspektyvos asmeninis tobulėjimas man yra niekas kito, kaip asmeninės potencijos išvystymas ir savęs įgalinimas aktyviam gyvenimui.

Taigi, šį mėnesį aš apie tai galvosiu, apie tai rašysiu ir į tai kreipsiu savo praktinės veiklos pastangas.

Komentarų nėra: