2014 m. spalio 28 d., antradienis

Ar mano organizacija pilnai panaudoja protinius išteklius?



Ar žinote organizaciją, kuri nevestų finansinės apskaitos arba nesirūpintų efektyviu inventoriaus ar technologijų panaudojimo? Kiekviena organizacija rūpinasi aiškiai apčiuopiamais ištekliais.

Dėmesys krypsta ir į tai, kas vadinama žmogiškaisiais ištekliais. Žmogiškieji ištekliai dažniausiai reiškia organizacijoje dirbančius žmones, jų profesinę kompetenciją, patirtį ir lojalumą organizacijai.

Tačiau pastebėsiu, kad mano klausimas: „O kaip pas jus su protiniais ištekliais?“ dažniausiai suglumina. „Pas mus dirba protingi žmonės“ - galiu tikėtis tokio atsakymo. Aš neabejoju, kas daugelyje organizacijų dirba protingi žmonės, tačiau sau leidžiu suabejoti apie tai, kaip tie protiniai ištekliai yra panaudojami.

Pirmiausia paklausiu: „O kaip organizacijoje išnaudojama kiekvieno jos nario protinė potencija?“ „Ar kiekvienas turi galimybę mąstyti?“ „Ar kiekvienas jaučia, kad daro tai, ką gali daryti geriausiai?“ „Ar pastebimas ir įvertinamas kiekvieno organizacijos nario unikalus indėlis?“

O gal organizacijoje yra žengiama dar toliau, t.y. leidžiama kiekvienam jos nariui atrasti giliai paslėptus protinius išteklius, apie kurių egzistavimą jie iki tol nė neįtarė? Kaip dažnai organizacijoje tenka stebėti savęs atradimo ir jį sekančius motyvacijos pakilimo pliūpsnius.

Išmokę suvaldyti teigiamą ir neigiamą elektros krūvį fizikai atrado būdą gaminti elektros energiją. Ar susimąstėme, kokia protinė energija slypi organizacijos narių mąstymo priešybėse? Gal jau teko patirti nevaldomus šios energijos pliūpsnius? O gal kilo mintis šią energiją suvaldyti ir pakreipti naudinga linkme? Man ne kartą teko girdėti nusiskundimų dėl išvėsusios kūrybinės energetikos organizacijoje. Ar gali būti kitaip, jei visa energija išėjo per ginčių, debatų ir EGO kovos „kaminą“?

Kai jau mokame apvaldyti „pliusą“ ir „minusą“, galime pabandyti „užkurti“ galingas kūrybines sistemas - komandas. Ar pagalvojome kaip galima sujungti individualius protinius išteklius į visuminį komandos protą? O ar pagalvojome, kokio konkrečiai komandinio proto reikia vykdomai užduočiai?

Vėl prisiminiau Edward de Bono išteklių žaidimą, kurį jau senokai teko žaisti. Dabar būtinai susirasiu žaidimų partnerį ir pažaisiu. Tik keturių spalvų figūros man įgis naują prasmę - ji man reprezentuos keturis protinius išteklius pagal Ned Herrmanną.

Lietuva siekia energetinės nepriklausomybės. Manau, kad čia visa kalba eina apie kūrybinę proto energiją.

O kaip galvojate jūs?

Komentarų nėra: