2014 m. birželio 2 d., pirmadienis

Penki protai ateičiai - visuma iš kitos pusės



Kai mes teigiame esą viso proto, tai reikėtų įsivaizduoti tą visumą, apie kurią kalbame. Iki šiol į proto visumą žvelgėme iš smegenų visumos perspektyvos (Herrmann modelis). Šis požiūris leido suprasti tas galias, kurias mus davė Aukščiausiasis, Gamta ir ugdymas. Atsispyrę nuo šio proto galių visumos supratimo galime galvoti, kaip tas galias optimaliai panaudoti ir išvystyti.

Šiandien noriu pažvelgti iš kitos pusės - ateities reikalavimų mūsų protui. Čia man padės Howard Gardner, kuris išskyrė ir aprašė penkis protus ateičiai („Five Minds for the Future“, 2007).

Disciplinuotas protas - tai gebėjimas suvaldyti savo proto spontaniškumą, suprasti konkrečios disciplinos logiką ir per nuoseklių darbą įgyti tos disciplinos žinias ir įgūdžius. Ta disciplina mums gali būti dalykas mokykloje, mokslas ar specialybė. Svarbu, kad tai būtų apibrėžta mąstymo būdų visuma.

Sintezuojantis protas - tai jau žingsnis tolyn už mąstymo disciplinos įvaldymo.  Čia jau turėtume gebėti valdyti keletą disciplinų, keletą skirtingų mąstymo būdų, įžvelgti požiūrių skirtingumus, o svarbiausia skirtingus dalykus sintezuoti į prasmingą visumą ir ją komunikuoti kitiems.

Kuriantis protas - tai daugiau nei sintezė, tai gebėjimas pažvelgti naujai, iškelti naujus klausimus ir generuoti naujas idėjas. Nors giluminiai kūrybos ir sintezės mechanizmai yra artimi, bet skiriasi pagrindinės intencijos: sintezėje siekiama susitvarkyti su tuo, kas jau yra, o kūryboje bandoma tą eamybę peržengti.

Gerbiantis protas - tai dėmesio perkėlimas nuo kognityvinių formų, su kuriomis tvarkėsi prieš tai minėti protai, prie kitų žmonių. Tai protas, kuris padeda suprasti kitus žmones, juos pažinti ir pripažinti, jais tikėti ir jais pasitikėti. Šis protas yra tolerancijos ir meilės artimui savo šaltinis.

Etiškas protas - tai kokybinis gerbiančio proto išplėtimas ir pakėlimas į abstraktų lygmenį. Konkretaus žmogaus matymą pakeičia visuomenės/žmonijos problemų supratimas ir angažavimasis tas problemas spręsti. Etiškas protas mums padeda suvokti ir prisiimti savo vaidmenį kaip darbuotojo, tautos atstovo, savo šalies ar viso pasaulio piliečio.

Šie penki protai gali būti dar vienas būdas pažvelgti į proto visumą. O žiūrime su tikslu, kad galėtume:

  • Reflektuoti savo proto visumos statusą,
  • Planuoti pilnesnį savo proto visumos panaudojimą,
  • Planuoti savo ar vaikų/mokinių proto lavinimą,
  • Susidėlioti į aiškias lentynas mąstymo lavinimo įrankius.

Jei penkių protų išskyrimas padeda atlikti šiuos darbus, tai gerai, o jei ne, tai galite jį pamiršti.

Komentarų nėra: