2014 m. birželio 9 d., pirmadienis

Efektyviai mąstanti komanda



Atėjo laikas giliau pažvelgti į HBDI® metodologijos galimybes gerinant komandų veiklos kokybę ir efektyvumą. Čia, pasiremdama išsamiu kolegų tyrimu, bandysiu parodyti komandos mąstymo subalansavimo svarbą.

Fizinio darbo reikalaujančiose darbuose galioja tiesinis dėsnis: daugiau darbininkų, daugiau darbo bus atlikta. Jei du darbininkai nespėja iškrauti krovinių, tai prie jų pridėjus dar vieną galima tikėtis darbų pagreitėjimo. Žinoma ir kiekvieno darbininko darbštumas bei jėga yra labai svarbūs.

Minties darbe galioja kiti dėsniai. Akivaizdu, kad 1 + 1 nebūtinai lygu 2, gali būti ir daugiau, ir mažiau. Charles DeRidder ir Mark A. Wilcox trisdešimt metų tyrė komandų mąstymo efektyvumą, tyrimuose dalyvavo virš 500 komandų. Per paskutinius šešis metus 64 komandų dalyvavo lyginamuosiuose mąstymo efektyvumo tyrimuose. Čia pateikiami rezultatai būtent iš to tyrimo.

Dėmesys buvo kreipiamas į du komandos darbo kriterijus:
  • Efektyvumą - indėlio ir rezultato santykį, komandos gebėjimą geriausiai daryti tai, ką jie daro.
  • Bendrą darbo kokybę - poreikių, reikalavimų patenkinimą, komandos gebėjimą daryti tai, ko reikia.
Užduočių serija (Grid-team efficiency) buvo matuojamas kiekvieno komandos nario produktyvumas, komandos potencija ir laipsnis, kuriuo ta komanda realizuoja savo potenciją. Komandos efektyvumas buvo išskaičiuojamas kaip realaus ir potencialaus komandos produktyvumo santykis.

Atrasta, kad atsitiktinai surinktose komandose vidutinis efektyvumo balas siekė 22,02, o pagal HBDI® metodiką suformuotų heterogeninių grupių bendro mąstymo efektyvumas pakilo iki vidutinio 36,68 balo. Pasiektas 66,6% efektyvumo pagerėjimas aiškintas grupės gebėjimu užtikrinti visuminį mąstymą.

Tyrime buvo išbandytos ir homogeninės grupės, kurios pademonstravo išskirtinai greitą susitarimą ir taip sukėlė efektyvumo balus. Tačiau bendra grupės darbo kokybė buvo kvestionuota.

Šiuose tyrimuose buvo išmoktos penkios pamokos:
  1. Balansuoto mąstymo komandų darbas yra kokybiškesnis ir efektyvesnis - apžvelgiama daugiau alternatyvų ir priimami geresni sprendimai, o efektyvumas padidėja 66 proc. palyginus su nebalansuotomis komandomis.
  2. Vienodo mąstymo individų (homogeninės) komandos būna efektyvios, bet ne visada kokybiškai dirbančios; jos lengvai sutaria, bet gali neatliepti joms keliamų reikalavimų.
  3. Komandos, sudarytos iš kraštutiniai skirtingų ir stipriai išreikštų HBDI® profilių (svarbiausio ketvirčio balas viršija 100), sunkiai pasiekia sutarimą ir jų efektyvumas krinta iki vidutinio ar žemesnio už vidutinį.
  4. Panašų veiklos efektyvumą demonstruoja ir komandos, sudarytos iš  balansuoto profilio (trijų dominančių HBDI® profilio) individų. Čia asmenybių ir idėjų konfliktas nėra problema, bet efektyvumą mažina ilgas daugelio galimybių svarstymas be aiškesnių prioritetų ar stipriau išreikštų pozicijų.
  5. Analizuojant bendrą komandos darbo kokybę paaiškėjo, kad Forma = Funkcija. Komandos paskirtis, darbo pobūdis nulemia optimalų komandos mąstymo profilį. Čia komandos narių dermė ir bendras profilis yra svarbesni veiksniai, nei pavienių individų mąstymas.
Šios pamokos atveria plačias galimybes panaudoti HBDI® komandų metodologiją veikiančių komandų bendros veiklos tobulinimui bei naujų efektyvių komandų formavimui. O prie gerosios praktikos pavyzdžių dar teks ne kartą grįžti.

Šaltinis:
Charles DeRidder ir Mark A. Wilcox. How to Improve Group Productivity: Whole Brain® Teams Set New Benchmarks. Herrmann International

Komentarų nėra: