2014 m. birželio 10 d., antradienis

Žvaigždės, kurios nežiba kartu



Siekdama parodyti HBDI® metodologijos veikimą pristatysiu keletą darbo su komandomis atvejų. Šiandien pradedu nuo pirmojo tipinio atvejo, kurį pavadinkime komanda A „Žvaigždės, kurios nežiba kartu“.

Situacija: Komanda yra sudaryti iš kompetetingų, savimi pasitikinčių individų su skirtingu, bet aštriu mąstymo profiliu (HBDI® profilis turi ryškią pirmenybę, dažnai viršijančią 100 balų). Jie labiau funkcionuoja kaip individai, nei kaip komanda. Kiekvienas iš jų jaučia, kad jam/jai lengviau dirbti vienam, nei komandoje. Veiklos situacijose jie specializuojasi ir išsivaikšto į „savo kampus“. Nors ir komandoje užtikrinama mąstymo įvairovė ir būtina kompetencija, bet ji neišnaudoja savo kolektyvinės potencijos, o nuo to nukenčia bendro darbo rezultatai.

Iššūkis: Susitelkimo ir pasitikėjimo stoka komandoje riboja kompetetingų darbuotojų komandos rezultatyvumą.

Visuminio proto® metodologijos panaudojimo paskirtis: Paskatinti mąstymą, padedantį kurti pasitikėjimą, susiderinti ir pradėti bendradarbiauti.

Procesas:
  1. žingsnis. HBDI® komandos profilio™ analizė, kuri leidžia komandos nariams suprasti kaip jie mąsto ir kokią įtaką tas mąstymas daro komunikacijai ir bendrai veiklai. Atrama į duomenis apie mąstymą padeda atitrūkti nuo asmeniškumų ir objektyviai pažvelgti į komandos mąstymą.
  2. žingsnis. Komandos mąstymo susiejimas su komandai keliamais uždaviniais, kuris leidžia komandai pažvelgti į užduoties keliamus reikalavimus mąstymui, įsivadinti kilusius iššūkius ir rasti kelius jų įveikimui.
  3. žingsnis. Komandinio mąstymo subalansavimas organizacinio projektavimo priemonėmis. Komandos nariai atranda kaip efektyviai išnaudoti komandos protinius išteklius.
  4. žingsnis. Visuminio proto® panaudojimo įgūdžių lavinimas. Tai jau mokymasis peržengti savo įprastinį mąstymo stilių ir prisiderinti prie užduoties reikalavimų, komandos nario ar kliento mąstymo būdo.
  5. žingsnis. Visuminio proto® mąstymo kultūros įdiegimas kasdieninėje komandos veikloje. Čia komanda mokosi pajungti mąstymo visumą kasdieninėje veikloje: priimant sprendimus, sprendžiant problemas, inicijuojant naujoves, kuriant vertę ir ją komunikuojant.

Rezultatas:
  • Geresnis komandos narių tarpusavio supratimas ir pasitikėjimas.
  • Darbo reikalaujamos mąstymo visumos bei savo ir komandos narių vietos joje matymas.
  • Efektyvesnis komandos mąstymo išteklių panaudojimas ir aukštesni veiklos rezultatai.
Gal šiame atvejyje atpažįstate savo komandą? Ne, tai gal Jūs esate atvejis komanda B, apie kurį parašysiu kitą kartą.

Šaltinis:
Are Teams Broken? Or Just Not Using Their Heads? Team Thinking in a New Light. White paper. Herrmann International

Komentarų nėra: