2014 m. birželio 27 d., penktadienis

dBT ir HBDI® mentalinių modelių kaitai



Vakar rašiau apie mentalinius modelius, kaip vieną iš Peter Senge siūlomų organizacijų mokymosi disciplinų. Šiandien susikoncentruosiu ties mąstymo sistemomis šios disciplinos įvaldymui. Nuosekliai pažvelgsiu į abu žingsnius.

1 žingsnis - Naudojamų mentalinių modelių atpažinimas ir įvardijimas

Drįsčiau teigti, kad šis žingsnis yra 90 procentų darbo, todėl čia savo metodinę amuniciją įjungia abi sistemos:
  • Individualus HBDI® profilis asmeninių mąstymo pirmenybių nustatymas ir už jų slypinčių suvokimo, komunikacijos bei veiklos modelių ryškinimas (Herrmann)
  • Poros, komandos ir organizacijos HBDI® profiliai kaip bendrų mąstymo, komunikacijos ir veikimo modelių ryškinimo priemonės (Herrmann)
  • Individualaus suvokimo  sustabdymo, dokumentavimo ir kaitos analizės technika „Suvokimo žemėlapis“ („Water Logic“, dBT)
  • Vaizdinių panaudojimas situacijos suvokimui apčiuopti („Atlas of Management Thinking“, dBT)
  • Savo asmeninių suvokimo ribų atradimas ir peržengimas yra įvadinės CoRT programos dalies „Išplėtimas“ tikslas. (dBT)
  • Dominuojančios idėjos atpažinimas yra 35-osios CoRT Thinking programos pamokos siekinys. Tai visos CoRT 4 „Kūryba“ programos persilaužimo taškas. (dBT)
Šiame žingsnyje pirmenybę atiduočiau Ned Herrmanno sistemai, kadangi tik ji žengia žingsnį nuo individualaus suvokimo, mąstymo, komunikacijos ir veiklos prie bendrų organizacijos kultūroje įsitvirtinusių mąstymo modelių, į kuriuos ir taiko Senge šioje disciplinoje. Komandos ir organizacijos mąstymo profilių analizė leidžia gana greitai atpažinti įsišaknijusius mąstymo modulius, bet jų giluminis suvokimas reikalauja daugiau darbo.
Edward de Bono sistema leidžia atsikapastyti iki asmeninių mentalinių modelių, tik nuoseklioje mąstymo lavinimo programoje. Patirtis rodo, kad bandant šokti iš karto į CoRT 4 persilaužimo taške (35 pamoka) generuojama daug nesusipratimų. Asmuo, išmokęs atpažinti mentalinius modelius, gali lengvai nesunkiai diagnozuoti ir organizacijos mąstymą – „kito akyje ir krislas matyti, o savojoje ir rąsto nepastebime“.

2 žingsnis - Mentalinių modelių kvestionavimas ir keitimas.

Tada, kai jau sugebame atsitraukti ir iš šalies pažvelgti į savo bei organizacijos metalinius modelius, lieka nuspręsti dėl jų tolimesnio likimo bei paieškoti alternatyvų, kas galėtų juos pakeisti. Čia vėl į pagalbą gali ateiti abi mano parankinės sistemos:
O šiame žingsnyje pirmenybę tenka atiduoti Edward de Bono mąstymo lavinimo sistemai, kadangi, ji pateikia ne tik mąstymo kaitos reikalaujančias sąrangas, bet ir konkrečius įrankius to pokyčio realizavimui. O jei pažvelgtume į visos jo sistemos logiką, tai nesunkiai atpažinsime mąstymo modelių keitimo intenciją.
Ned Herrmann moduliuose, sekančiuose po individo, poros ar komandos mąstymo profilių analizės, ieškoma galimybių peržengti konkrečios komandos ar organizacijos nusistovėjusius mąstymo modulius ir atstatyti mąstymo visumą. Metodologijos taikymo sėkmės atvejų analizė rodo, kad mąstymo, komunikacijos ir veikimo pokyčius ir trokštamus rezultatus atneša tik nuoseklus darbas visos organizacijos tūriu.

Pabaigai noriu priminti savo tikslą:
Aš siekiu ne sistemų kritinio vertinimo, o maksimalaus abiejų sistemų potencijų išnaudojimo Senge nurodytos mąstymo modelių disciplinos įvaldymui organizacijos lygmeniu.

Komentarų nėra: