2014 m. birželio 17 d., antradienis

Skirtingi protai kariauja, bet nesivienija




Kognityvinė įvairovė grupėse yra esminis sėkmės faktorius. Jau minėjau tyrimus, rodančius, kad vien grupės mąstymo subalansavimas leido padidinti produktyvumą 66,6 procento. Čia noriu pakalbėti apie komandą C, kurioje jau yra užduočiai būtina mąstymo įvairovė, bet efektyvus darbas vistiek nevyksta.

Situacija
Komanda atsakinga už projekto įgyvendinimą, biudžetas ribotas, darbų terminai suspausti. Komandai reikia su klientu nuolatos ryškinti problemą, ieškoti sprendimų, juos derinti ir įgyvendinti. Grupėje yra pakankama mąstymo įvairovė, leidžianti sėkmingai atlikti užduotį, tačiau vyksta visiškas nesusišnekėjimas: kiekviename žingsnyje skirtingai suvokiami prioritetai, bandymai aiškintis sukelia dar daugiau nesusipratimų, bet kurio sprendimo priėmimas užsitęsia, įtampa kyla, visi tampa suirzę.

Į pagalbą pakviestam HBDI® praktikui kyla iššūkis suderinti komandos mąstymo stygas taip, kad bendras darbas vyktų sklandžiai ir būtų išnaudota komandos mąstymo potencija.

Procesas
  1. žingsnis. Individualaus ir komandinio HBDI® profilio bei projekto darbų mąstymo žemėlapio gretinimo dėka komanda turi suprasti mąstymo įvairovę ir kiekvieno unikalaus mąstymo būdo indėlį į bendrą reikalą. Tai turi padidinti tarpusavio supratimą, skirtumų pripažinimą ir nuimti bereikalingą įtampą.
  2. žingsnis. Tada tiesioginis dėmesys turi būti skiriamas komunikacijos tarp skirtingai mąstančių žmonių įgūdžiams. Teigiamą nuostatą turi papildyti gebėjimas priderinti savo komunikacijos būdą prie komandos nario.
  3. žingsnis. Tada reikia kritiškai peržiūrėti ir koreguoti komandinio mąstymo procesą ir užtikrinti, kad jame būtų išnaudota mąstymo visuma. Čia gali padėti Herrmann visuminio mąstymo® įrankiai.
  4. žingsnis. Kuo grupės narių mąstymas yra įvairesnis, tuo aukštesni reikalavimai keliami grupės lyderiui. Idealu, jei jis/ji pasižymi balansuotu mąstymo stiliumi, bet net ir kitu atveju lyderis gali įvaldyti mąstymo įrankius ir sąrangas, padedančias suvaldyti grupės mąstymo procesą. Be to, lyderystė gali būti ir išdalinta. Taigi, darbą su šia komanda turėtų baigti mąstymo organizavimo įgūdžių įgijimas.

Rezultatai
  • Destruktyvios įtampos tarp komandos narių sumažėjimas ir palaipsninis išnykimas.
  • Sinergijos patyrimą lydinčios džiaugsmingos emocijos.
  • Sprendimo priėmimo sutrumpėjimas.
  • Geresnis skirtingų požiūrių išgirdimas ir įskaitymas priimant sprendimus ir sprendžiant iškilusias problemas.
  • Geresnė komunikacija ir koordinacija veikloje vedanti prie aukštesnių rezultatų.

Šaltinis
Are Teams Broken? Or just not using their Heads? Team Thinking in a New Light. White paper. Herrmann International

Komentarų nėra: