2014 m. birželio 14 d., šeštadienis

Mums gera dirbti kartu, bet rezultatų nematyti



Šiandien noriu pristatyti komandos B atvejį darbe su HBDI® komandos profiliu™.

Tikriausiai kiekvienam pažįstama situacija, kai susiburia grupelė, kurios nariams lengva ir gera kartu dirbti, bet ji nedemonstruoja aukštų rezultatų.

Įsivaizduokite, kad jūsų žinomoje organizacijoje konkrečios problemos sprendimui suburta komanda. Vadovybė paskyrė komandos lyderį, o jis greitai susirinko žmones, su kuriais jam patogu dirbti. Iš šalies komandos darbas atrodo sklandus: nėra vidinės trinties tarp asmenybių, nekyla idėjų konfliktai, sprendimai priimami greitai. Tačiau toks sklandus darbas neatveda į tikrą problemos sprendimą. Komandai tenka vėl ir vėl grįžti prie tų pačių neišspręstų klausimų. Bet koks išorinis įsikišimas traktuojamas kaip sklandžiai dirbančios komandos darbo sutrikdymas.

Yra labai vaizdus tokios situacijos įvardyjimas rusų kalboje: „mordačka k mordačke, lica nevidat“ (liet. „snukutis prie snukučio, o veido nematyti“.) Lietuvos de Bono mąstytojų bendruomenėje toks atvejis diagnozuojamas vienu žodžiu „bendraminčiai“, kas reiškia, grupė žmonių turinčių vieną mintį, kuri yra bendra visiems grupės nariams.

Herrmann metodologijoje tokia komanda priimama kaip iššūkis: mąstymo įvairovė komandos viduje yra neadekvati komandai keliamiems uždaviniams. Tai greitai išsisemianti panašaus mąstymo stiliaus žmonių grupė.

Procesas:
  1. žingsnis. Tikrosios problemos identifikavimas. Analizuojamas komandos HBDI® profilis™ ir jis gretinamas su komandai keliamų uždavinių mąstymo profiliu. Dažniausiai aiškiai pamatoma, kad komanda yra homogeninė, o keliami uždaviniai reikalauja įvairesnio mąstymo.
  2. žingsnis. Komandos subalansavimas. Priklausomai nuo organizacijos išteklių galima imtis performuoti komandą arba angažuotis esamos komandos mąstymo subalansavimo įvaldant naujus mąstymo įrankius, leidžiančius „ištempti“ reikiama kryptimi atskiro individo ar visos grupės profilį.
  3. žingsnis. Visuminio proto® mąstymo "įjungimas". Komandai perduodami įrankiai, padedantys užtikrinti mąstymo įvairovę sprendžiant jai patikėtus uždavinius.
  4. žingsnis. Komandos atvėrimas. Komanda, žinanti savo stipriąsias puses ir ribotumus bei pripažįstanti mąstymo įvairovės būtinumą, gali savo spragas užpildyti komunikuojant su kitomis komandomis ar atskirais organizacijos nariais. Čia gali prireikti kelių komunikacijos su skirtingai mąstančiais įrankių.
Rezultatai:
  • Platesnis komandos mąstymo spektras ir daugiau galimybių išlaikyti mąstymo visumą.
  • Komandos mąstymas priartintas prie užduoties reikalavimų,
  • Komandos atvirumas išorei ir platesnių mąstymo išteklių pritraukimas komandos darbui,
  • Padidėjęs komandos rezultatyvumas.
Šaltinis
Are Teams Broken? Or just not using their Heads? Team Thinking in a New Light. White paper. Herrmann International

Komentarų nėra: