2014 m. gegužės 19 d., pirmadienis

Visuminio Proto organizacija




Praeitą savaitę su viena savo HBDI® kolege diskutavome apie Visuminio Proto mąstymo kultūrą organizacijose ir mūsų galimą bendradarbiavimą šioje srityje. Kilo poreikis šiomis mintimis pasidalinti su visais tais, kuriems rūpi organizacijos mąstymas ir kurie įžvelgia, kad organizacijose reiškiasi ne vien individualių darbuotojų mąstymas, bet egzistuoja nusistovėjusios mąstymo ir bendravimo normos, kurias galima keisti.

Tam, kad galėtume žengti konkrečius žingsnius plėtojant mąstymo ir bendravimo kultūrą savo organizacijoje, turime apsispręsti kokia mąstymo kultūra mums yra vertybė. Čia dėmesį sutelksiu į Ned Herrmanno Visuminio Proto metodologijos pagrindu plėtojamą mąstymo ir bendravimo kultūrą. Kitą kartą skirsiu laiko dBT mąstymo ir bendravimo organizacinei kultūrai.

Viena iš ryškiausių Herrmanno metodologija nešamų vertybių yra mąstymo įvairovės pažinimas ir pripažinimas. Natūraliai žmonės linkę burtis į saugias panašiu mąstymu pasižyminčių asmenų grupeles. Didesnėse organizacijose natūraliai susiformuoja „bendraminčių“ klasteriai. Tai natūralus polinkis judėti mažiausio pasipriešinimo keliu.

Kitaip mąstantis tokioje organizacijoje yra anomalija ir reakcija į jį gali būti skirtinga:

  • „Nežinau, nesuprantu jo, gal jis ir protingas, bet daug greičiau viską nusprendžiame be jo.“
  • „Turime ir mes „trečią brolį“, toleruojame mes jį, visokių yra, visokių ir reikia. Krikščionys juk esame, mylėti reiki artimą savo.“
  • „Durniai, durniai, jie nesupranta, ką aš jiems bandau pasakyti. Bandysiu dar kartą paaiškinti, nors jau netikiu, kad ką nors supras.“

Herrmanno Visuminio Proto metodologija leidžia pamatyti mąstymo visumą, suvokti individualaus mąstymo ribas, pažinti mąstymo stilių įvairovę ir atskleisti kiekvieno unikalaus mąstymo stiliaus vertę.

Regima šio suvokimo pasekmė yra kitaip mąstančio žmogaus baimės sumažėjimas ar net visiškas dingimas. To pasekoje ryškiai sumažėja puolimo, savigynos, ignoravimo ir kito negirdėjimo. Regimai keičiasi organizacijos bendravimo ir bendradarbiavimo klimatas.

Antrasis žingsnis su Herrmanno metodologija jau moko mąstyti ir dirbti mąstymo būdų įvairovės sąlygomis: peržengti savo įprastinį mąstymo būdą, išgirsti kitą kitokį, išversti savo žinutę į kitaip mąstančio kalbą, įnešti savo unikalų indėlį į komandos darbą ir vertinti kitų indėlius. Tada organizacijoje randasi kiekvieno mąstytojo įvertinimo, potencijos atskleidimo ir maksimalaus išnaudojimo kultūra.

Tokioje organizacinėje kultūroje keičiasi ir vadybos stilius. Prie Visuminio Proto organizacijų vadybos teks grįžti ir atskirai pakalbėti. O apibendrinant tai, kas jau pasakyta, norisi akcentuoti:

Visuminio Proto organizacijai būdinga mąstymo ir mąstytojų įvairovės pažinimo, pripažinimo ir panaudojimo kultūra. Kiek ji jums vertinga?

Komentarų nėra: