2014 m. gegužės 12 d., pirmadienis

Originalumas ir savo unikalumo raiška kūryboje






Balandžio gale, kai aš dalyvavau jaunos muzikantės koncerte Kaune, Vilniuje vyko jau subrendusio kompozitoriaus kūrinio premjera. Tuo metu negalėjau pasidalinti, o praeitą savaitę gavau galimybę peržiūrėti šio įvykio video-dokumentaciją. Mane labai nudžiugino klasikinio teksto („Donelaičio pasakėčių“) sekimas pasakojimo-dainos, instrumento garso-veiksmo ir tylos-garso spektaklio forma. Tai man pasirodė tikrai originalus būdas publikai komunikuoti šimtamečių pasakėčių išmintį.

Tai paskatino mane sugrįžti prie kūrybiškumo raiškos lygmenų apmąstymo. Jau kalbėjau apie intuityviąją ekspresiją, techninį ištobulinimą ir originalią raišką. Jau anksčiau minėjau savo pastebėjimus, kad daugeliui kūrybiškumas siejasi su originalumu. Stengdamiesi būti kūrybiškais, ir ne vien tik meninėje kūryboje, dauguma ieško kuo originalesnio, kuo labiau kitokio sprendimo.

Taylor (1959) išskiria išradingumą ir novatoriškumą. Ieškome, eksperimentuojame ir atrandame tas formas, kurios geriausiai išreiškia mūsų asmeninį kūrybos (mąstymo) stilių. Taylor požiūriu, novatorius jau išreiškia savo originalumą. Meno kritikai tai vadina to kūrėjo stiliumi-braižu. Bet tai paliksiu meno kritikams.

Man labiau rūpi kiekvieno asmens kūryba kasdienio gyvenimo kontekste ir tas žingsnis nuo eksperimentavimo, atmetant tradiciją, link eksperimentavimo, ieškant savo unikalios kūrybinės raiškos būdo ir siūlant savo naujovę.

Ši kūrybinė saviraiška ir arti, ir toli nuo to „nekalto“ vaikiško kūrybiškumo - intuityvios ekspresijos. Joje jau peržengiamas racionalumas, integruojamas techninis meistriškumas, eksperimentinė laisvė, o, svarbiausia, savo mąstymo pažinimas, pripažinimas ir apreiškimas kitiems.

Čia privalau paminėti vieną iš ryškiausių humanistinės psichologijos atstovų - Abraham Maslow. Jo teorijoje kūrybiškumas būdingas „pilnai funkcionuojančiam individui“. Prie to individo savybių grįšiu kitą kartą, bet čia noriu akcentuoti asmenybės brandos svarbą kūrybinės raiškos pilnatvei.

Tai aukštas siekinys kiekvienam iš mūsų, bet ne viršutinė riba. Teks dar grįžti prie to klausimo ir pažvelgti anapus.

Komentarų nėra: