2015 m. balandžio 10 d., penktadienis

Pirmosios pamokos Edward de Bono CoRT programoje



„Gera pradžia pusė darbo“ - sako Lietuvių liaudies išmintis. Fizikoje išmokstame, kad sunkiausia kūną išjudinti iš rimties būsenos, o veikiant ir mokantis pirmas žingsnis turi įveikti pradinę inerciją, išjudinti ir nukreipti reikiama kryptimi.

Jau dvidešimt metų darbuojantis su de Bono sistema ryškėja vidinė mąstymo lavinimo programos logika. Mokiniai, mokytojai ir treneriai tikriausiai atkreipė į CoRT programos dalių pirmąją, šeštąją ir dešimtąją pamokas. Čia aš atkreipsiu dėmesį į pirmąsias pamokas.

Pirmoje programos dalyje CoRT 1 IŠPLĖTIMAS pirmoji pamoka yra PMI (plius, minus, įdomu). Šis pirmas žingsnis kvestionuoja daugelį mąstymo įpročių:
  • Įprotį analizuoti situaciją ir vertinti, o ne atvirai mąstyti apie idėjas;
  • Savisaugos instinktą ir su juo susijusią kritiką;
  • Dichotominį mąstymą: gerai-blogai, teisingai-klaidingai…
  • Norą pateikti teisingą atsakymą, o ne savo unikalų suvokimą atskleidžiantį požiūrį.
Iš pirmo žvilgsnio pamoka atrodo labai paprasta, bet ji pareikalauja apsispręsti ir žengti žingsnį keičiant mąstymo logiką nuo „akmens logikos“ link „vandens logikos“ (de Bono „Water Logic: The Alternative to I am right You are Wrong“ 1993)

Antroje programos dalyje CoRT 2 ORGANIZAVIMAS pirmoji pamoka yra ATPAŽINK. Ši pamoka padeda pagrindą bet kokioms pastangoms disciplinuoti ir organizuoti mąstymą. Ji mus mokina:
  • Reflektuoti mąstymo situacijos suvokimą prieš pradedant kryptingai mąstyti ir bet kuriame mąstymo proceso etape;
  • Ieškoti ir rasti adekvatų balansą tarp informacijos/faktų ir vertybių, tikslų ir suvokimo nulemtos asmeninės interpretacijos;
  • Pripažinti, kad pradinį atpažinimą gali tekti patikslinti ir tai pareikalaus koreguoti mąstymo kursą.
Šis pirmasis žingsnis duoda tvirtą atspirties tašką ir judėjimo kryptį bet kuriai mąstymo sesijai.

Trečioje programos dalyje CoRT 3 SĄVEIKA pirmoji pamoka yra EBS (nagrinėk abi puses). Daugelis efektyvios komunikacijos mokymų koncentruojasi į argumentų dėstymą, laikyseną ir pasisakymo meną, o de Bono sistemoje efektyvios komunikacijos pagrindas - komunikacijos partnerio matymas ir supratimas. Pirmas žingsnis mokantis de Bono komunikacijos yra:
  • Dėmesio nuo savo pozicijos, kalbėjimo būdo, EGO reikalų nukreipimas;
  • Atsigręžimas į savo komunikacijos partnerį ir jo išklausymas;
  • Nuostata ir nuoseklios pastangos, nukreiptos į savo partnerio suvokimo, pozicijos ir argumentų supratimą.
Šis pirmas žingsnis mus „atsuka veidu“ į komunikacijos partnerį ir komunikacijos aktą padaro įmanomu.

Ketvirtoje programos dalyje CoRT 4 KŪRYBA pirmoji pamoka yra TAIP NE PO. Ši pamoka mums padeda sąmoningai persijungti į kūrybinio mąstymo modą. Šis pirmas įrankis mums turi padėti:
  • Suvaldyti savo kritinio mąstymo proveržį;
  • Į dalykus pažvelgti kaip į kūrybinio mąstymo galimybę;
  • Išprovokuoti savyje ir kituose kūrybinę nuotaiką.
Šis pirmas žingsnis yra daugiau ne pusė darbo. Kartais pakanka „įjungti“ kūrybinį mąstymą ir procesas pajuda. Jei nepavyksta įjungti kūrybinio mąstymo modos, tai ir kitose pamokose įvedami lateralinio mąstymo įrankiai sunkiai veikia.

Penktoje programos dalyje CoRT 5 INFORMACIJA IR JAUSMAI pirmoji pamoka yra FI & FO (turima ir trūkstama informacija) nustato mūsų požiūrį į informaciją. Ši pamoka:
  • Kvestinuoja nereflektyvaus informacijos kaupimo ir bereikšmių žinių demonstravimo įpročius;
  • Padeda perkelti dėmesį nuo to, kas akivaizdžiai pateikta, prie to, kas nematoma ir nežinoma;
  • Padeda suvokti informacinio lauko begalybę ir užimti aktyvią poziciją jame: spręsti dėl informacijos aktualumo ir aktyviai ieškoti.
Šis pirmas žingsnis, kaip ir prieš tai aptartieji, formuoja nuostatą ir naujus mąstymo įpročius bei pastumia mąstymo visumos (racionalumo ir iracionalumo) atstatymo linkme.

Šeštoji CoRT programos dalis VEIKIMAS jau yra visą programą apibendrinanti ir įveiklinanti mąstymo sąranga, jos vidinė logika kita, tad jai skirsiu atskirą dėmesį.

Šios penkios pirmosios pamokos užkoduoja tai, ko reikės išmokti. Jos labai daug pasako apie dBT mąstymo esmę ir visos CoRT programos siekinius.

O dabar noriu visiems palinkėti žengti tvirtą pirmą žingsnį mąstymo kaitos kryptimi.

Komentarų nėra: