2014 m. sausio 8 d., trečiadienis

Originalumas, paprastumas ir vertė praktiniame kūrybiškume





Jau dvi vasaras iš eilės teko vesti kūrybines stovyklas, kuriose skirtingos grupės žmonių siekė lateralinio mąstymo įrankių (Edward de Bono CoRT 4 KŪRYBA) pagalba sustiprinti savo kūrybines galias. Šios patirtys man labai ryškiai atskleidė skirtingą žmonių požiūrį į tris esmines kūrybiškumo dimensijas - originalumą, paprastumą ir vertę.

Aš pastebėjau, kad dauguma iš mūsų kūrybiniame procese į pirmą vietą iškeliame originalumą. Juk kūrybiškas sprendimas turi būti originalus, nesvarbu, kad jis sudėtingas ir komplikuotas: jį sunku suprasti, brangu realizuoti ir bus sudėtinga naudoti. Nesvarbu, kad kūrėjas nesistengia, kad kūrinys būtų dar kam nors naudingas ar kurtų vertę.

Paprastumo reikalavimas kūrybiniame sprendime ne vienam sukėlė šoką:
  • „Kaip paprasta forma gali būti kūrybiška?”
  • „Ko jūs čia norite, pažvelkite, juk čia toks kūrybiškas sprendimas?” (nesvarbu, kad šalia kūrybinės užduoties rasti pačią paprasčiausią formą).
Žmonės žino tiesą: „genialumas paprastume”, bet tą tiesą yra linkę ignoruoti. Arba pritingi įjungti kūrybines pajėgas paprasto ir funkcionalaus sprendimo paieškai.

Praeitos vasaros kūrybinėje stovykloje buvo generuojamos idėjos ir kuriami konkretūs projektai. Taigi, vertės klausimas šiame kūrybiniame procese buvo aktualus. Bet grupė tuo metu dar neturėjo mąstymo įrankių, leidžiančių nukeipti kūrybinę mintį link vertės sukūrimo. „Šeši vertės medaliai” šiai grupei buvo pasiūlyti tik šių metų spalio viduryje, bet kūrybinis procesas jau buvo prasisukęs ir aktualumas sumažėjęs.

Rytoj susitinku su kita grupe žmonių, kuriems rūpi kūrybiškumas. Mes dirbsime su „šešiais vertės medaliais”. Vienas iš mano tikslų bus parodyti, kad kūrinio vertė yra kūrėjo, o ne vien žiūrovo-vertintojo reikalas, kad ši medalių sąranga yra…
  • ne kritinio mąstymo įrankis, skirtas vertės pamatavimui,
  • bet kūrybinio mąstymo įrankis, skirtas kūrybinių pastangų nukreipimui į vertės sukūrimą.
Kitos savaitės gale būtinai pasidalinsiu savo refleksija.

Siekdama atkreipti dėmesį į tris kūrybiškumo dimensijas - originalumą, paprastumą ir vertę - aš pateikiau tris kūrybinio proceso rezultatus:
  • Alaus skardinės atidarymui tinkantį iPhone.
  • Šautuvo formos mėsmalę.
  • Kastuvą su dviem rankenomis.
Kviečiu jus visus pažvelgti į juos kaip į kūrybiškus sprendimus ir įžvelgti juose visas tris kūrybiškumo dimensijas. Jei sugebėsime jas įžvelgti kitų žmonių kūryboje, tai gal bandysime išlaikyti šias dimensijas ir savo kūrybiniuose bandymuose. Savo matymu pasidalinkite komentaruose.

Kūrybinio džiaugsmo linkiu visiems šiuo pirmuoju 2014 metų pranešimu.

Komentarų nėra: