2015 m. rugsėjo 21 d., pirmadienis

Darbo vietos keliami reikalavimai mąstymui


Vienas iš protinių vadybos išteklių principų yra darbuotojo mąstymo profilio ir darbo vietos keliamų reikalavimų mąstymui atitiktis. Tad šalia individualaus, poros ar komandos HBDI profilio viena iš reikalingiausių paslaugų yra darbo vietos HBDI profilis. Čia noriu pasidalinti praktiniais pastebėjimais, kurie  paskutiniais metais man pasirodė aktualūs valdant protinius išteklius organizacijose.

Subjektyvumo įveikimas profiliuojant užduotį. 


Sėkmingą darbo vietos HBDI profilio sudarymą didele dalimi nulemia gebėjimas greitai ir tiksliai (beveik iš rankos) nusibraižyti labai konkrečios užduoties HBDI profilį (angl. task mapping). Čia iš karto pastebėjau ryškią subjektyvumo tendenciją: žmogus suvokdamas užduotį visuomet ją iškreipia ir priartina prie savo asmeninio profilio formos. Tai natūralu, kadangi žmogui būdinga matyti tik tai, kas atitinka jo/jos mąstymą.

Šio iškraipymo galima išvengti dviem būdais:

  • Pirmasis būdas yra grįžti prie savo individualaus HBDI profilio ir pasitikrinti „akląsias zonas“ (angl. blind spots), ant lapelio surašyti ir prieš akis pasidėti jų mąstymo modos turinį. Tada eigoje reflektuoti savo suvokimo unikalumą ir eigoje koreguoti braižomą užduoties profilį. Taip, tai sunku, tam reikia aukštesnio HBDI metodologijos įvaldymo laipsnio, t.y. nuoseklių pratybų. Tačiau natūralu, kad rezultato norisi greitai, čia ir dabar.
  • Antrasis būdas yra užduoties profiliavimą pavesti heterogeninei mąstytojų grupei. Tik svarbu grupės narių paprašyti pateikti savo suvokimus, juos pagrįsti ir išklausyti kitų žmonių matymus, t.y. siekti konsensuso, o ne balsuoti.  Nors pats darbas užtruks ilgiau, bet jį jau galima atlikti po HBDI pagrindų supratimo. Čia yra tikimybė, kad skirtingo profilio dalyviai subalansuos savo subjektyvius suvokimus.

Kas užduoda darbo vietos profilį?


Jau pirmuose darbo vietos profiliavimo bandymuose sulaukiau labai logiško klausimo: „O kaip man čia žymėti: taip kaip darau,  ar taip, kaip turėčiau daryti?“ Bandant atsakyti į šį klausimą išryškėjo šiek tiek sudėtingesnė realybė. Pasimatė darbo vietos profilį formuojantys šeši veiksniai:

  1. Pirmiausia tai pats darbuotojas, jis savo darbe linkęs matyti tai, kas atitinka jo/jos mąstymo profilį. Čia vėl tas pats aukščiau aptartas užduoties profiliavimo subjektyvumas.
  2. Toliau noriu išskirti profesinę logiką. Darbą pradedantis specialistas iš profesinio rengimo sistemos į darbo vietą atsineša supratimą, ką tos profesijos žmonės daro.
  3. Taip pat žinome darbo vietos aprašus, kurie dokumentuoja ką konkretus darbuotojas konkrečioje darbo vietoje turi daryti. Tai, iš kur jie atsirado (ankstesni darbuotojai apsirašė, surašė tiesioginis viršininkas ar atsirado atliekant organizacinį projektavimą) šiuo metu man nesvarbu. Svarbu yra tai, kad iš dokumento galima nesunkiai sudaryti mąstymo reikalavimų darbo vietai profilį.
  4. Tiesioginis viršininkas yra dar vienas subjektyvusis veiksnys, pasižymintis savo unikaliu mąstymo profiliu. Viršininkas deleguoja, reikalauja, tikisi… Ne vienas esame patyrę darbo profilio pasikeitimą pasikeitus tiesioginiam viršininkui.
  5. Darbuotojai, kurie tiesiogiai dirba su žmonėmis - pavaldiniais, kolegomis, klientais - jaučia nuolatinį jų spaudimą. Reaguodami į jų spaudimą ir atliepdami subjektyvius kitų žmonių lūkesčius darbuotojai mažiau ar daugiau iškreipia savo darbo profilį.
  6. Yra dar vienas sunkiai pagaunamas veiksnys „situacija reikalauja“. Būna darbuotojų organizacijose, kurie dažnai „užkiša atsirandančią skylę“. Dažniausiai neaišku, kokia skylė atsiras, tad darbuotojas turi būti pasirengęs įgyti skirtingą profilį.

Tokioje situacijoje paišant darbo vietos profilį užduotis turi būti sukonkretinta: „Darbo vietos iš darbuotojo perspektyvos profilis“, „Darbo vietos pagal aprašą profilis“, „Kolegų/os reikalavimų darbuotojui profilis“, „Kasdieninės darbo dienos profilis“… Kartais labai vertinga nusipaišyti tuos profilius, kurie labiausiai skiriasi ir kuria įtampą tarp to, ką darbuotojas suvokia kaip savo darbą, ko iš jo reikalauja kiti žmonės arba organizacinė logika.

Su įdomumu laukiu naujų diskusijų apie darbuotojo ir jo darbo vietos HBDI profilių atitiktį.

Komentarų nėra: