2015 m. rugsėjo 1 d., antradienis

Dovana naujų mokslo metų proga

Nauji mokslo metai mokiniams ir švietimo žmonėms yra ne mažiau svarbi, o gal net ir svarbesnė šventė nei Naujieji Metai. Daugeliui tai naujo Kelio pradžia. Šiemet yra tiek daug žmonių, kuriuos noriu pasveikinti: pirmokų, jų tėvelių, auklėtojų, mokytojų, ugdymo įstaigų administratorių. Visi pasipuošę, pasitempę, su gėlėmis rankose. Norisi juos visus apkabinti, pasveikinti ir įteikti dovanų.

Šiemet jums noriu padovanoti priemonę emociniam intelektui ugdyti „Pažink, prisijaukink, pamokyk. Šios priemonės idėja ir pirmosios versijos gimė prieš keturis metus „Mažųjų mąstytojų akademijos“ iniciatyvoje, paskui sekė metai studijavimo, praktinių bandymų ir tyrimų. Dabar atėjo laikas išleisti priemonę į gyvenimą. Tad gana kalbėti, metas išpakuoti ir pažiūrėti, kas yra viduje.

Atvėrę dėžutę mes pirmiausia išleisime trisdešimt keturis šuniukus, kurie mums atneš skirtingas emocijas, jausmus ir nuotaikas. Au-au-au-au… „Oi, ką man su jais daryti!“ - girdžiu jūsų balsus. Greitai juos sugaudykite ir uždarykite atgal į dėžutę, o tada atidžiai perskaitykite pavadinime užkoduotą instrukciją: „Pažink, prisijaukink, pamokyk“. Laikas išimti nedidelę knygutę, kuri padės žengti pirmuosius pažinimo ir prisijaukinimo žingsnius. Ten rasite trumpą idėjos pristatymą ir bendrus priemonės naudojimo principus.
Knygelėje taip pat rasite trumpą kiekvieno šuniuko pristatymą:

  • Vardą ar net kelis galimus vardus.
  • Trumpą apibūdinimą.
  • Argumentus, dėl ko verta tą šuniuką priimti, pažinti ir apvaldyti.
  • Išsireiškimus, kuriuos naudojame užkalbindami aplankiusį šuniuką.
Tad nuo dabar iš dėžutės išleisite po vieną šuniuką ir pradėsite su juo dirbti. O kai jau užsegsite jam pavadėlį, tai galėsite išleisti antrą ar net trečią.

Čia noriu pažymėti, kad kortelės yra skirtos labai plačiai šuniukų dresuotojų grupei: vaikams ir suaugusiems, o tekstai knygelėje yra nutaikyti į saviugda užsiimančius suaugusius žmones bei į ugdytojus: tėvus ir pedagogus.

Konkreti darbo su šuniukais metodika priklauso nuo amžiaus, brandos ir ugdymo konteksto. Rengdama šį pirmąjį rinkinį - trisdešimt keturias korteles - aš daugiausiai galvojau apie vaikus nuo gimimo iki dešimties metų. Ikimokyklinukams čia gali būti daugiau, nei pavyks suvaldyti, o pradinukams, manau, tai jau yra pasiekiamas uždavinys. Tėvams ir pedagogams aš parengiau dvi mokymų programas: „Emocinio intelekto ugdymą ikimokykliniame amžiuje“ ir „Emocinio intelekto ugdymas pradinėje mokykloje“.

Paaugliai ir jaunimas taip pat gali pradėti darbą su šiuo rinkiniu, bet jų emocinio gyvenimo praturtinimui pasirodys antrasis rinkinys. Tad jiems teks apvaldyti 68 keturkojus.
Suaugusieji taip pat turės ką  veikti su tais šuneliais, bet jiems gali greitai pritrūkti kortelių. Tad jiems teks dar palaukti kitų dviejų rinkinių ir dirbti su „102 dalmantinais“ :-)

Tad pradžioje praplėšėme pakuotę, o kai nurims šventinis rugsėjo pradžios bruzdesys, darbai sustos į rėmus, tada pakviesiu į atvirą leidinio pristatymą.

Iki susitikimo antroje rugsėjo pusėje!

Komentarų nėra: