2014 m. liepos 8 d., antradienis

Naujos mąstymo technologijos ir IT



Po intensyvaus darbinio ir komunikacinio birželio nusipelniau šiek tiek laiko sau, t.y. savo technologijoms ir programinei įrangai. Per pirmą liepos savaitę į savo Mac Book Pro įdiegiau keletą fotografijai ir dizainui skirtų programų: Capture One Pro 7, Adobe Photoshop CC 2014, Lightroom 5 ir Adobe Bridge. Jau supratau, kad jos privers mane pakeisti nusistovėjusius mąstymo ir veiklos šablonus. Ši naktis kaip niekad buvo pilna inkubacijų ir nušvitimų. Kai kuriais iš jų skubu pasidalinti.

Asociacija
Vėl prisiminiau vieną Edward de Bono mokymosi mąstyti interpretacijų: „Įvaldydami naujus mąstymo įrankius mes į savo smegenis įdiegiame naują programinę įrangą“. Jau seniau su kolegomis vykusios diskusijos leido suprasti, kad atskirų įrankių (PMI, CAF, OPV, PO…) ar sąrangų (kepuraitės, batai ir medaliai) įvaldymas gali būti prilygintas taikomųjų programų diegimui į kompiuterį. O visos dBT mąstymo sistemos principų perpratimas jau reikštų kompiuterio operacinės sistemos pakeitimą ir atnaujinimą (Windows, Mavericks, Linux…)

Funkcionalumas
Kompiuterijoje kai kurios taikomosios programos yra rengiamos kelioms operacinėms sistemoms, kitos yra siejamos su konkrečia sistema, tačiau daugelio praktinių priemonių funkcinė potencija atsiskleidžia, kai jas naudoji tam skirtoje operacinėse sistemoje kartu su visu programų paketu. Tik ar mes ryžtamės investuoti laiką, pinigus ir energiją į viso paketo įvaldymą, ar mes pasitenkiname viena priemone.
Mąstymo lavinime yra panašiai galime bandyti įvaldyti „šešias mąstymo kepuraites“, galime jų pagalba patobulinti mąstymą praktinėse situacijose, tačiau pilna šios sąrangos potencija atsiskleidžia tik tada, kai išdrįstame esminiams savo mąstymo pakeitimams ir atnaujiname savo mąstymo operacinę sistemą.

Funkcijų panaudojimas
Yra daug kompiuterio naudotojų, kurie nenori nieko žinoti apie savo kompiuterio operacinę sistemą ir joje įdiegtų taikomųjų programų funkcijas. Jie išmoksta tas operacijas, be kurių jau nebegali išsiversti ir stengiasi kuo ilgiau naudotis įprastais programų paketais. Savo kompiuterio programinės įrangos pažinimas ir pilnas įvaldymas reikalauja laiko ir jėgų. To reikia mokytis.
Dar 1993-1997 metais aš viduje jaučiau, kad kažko trūksta šalia Edward de Bono sistemos. Tą spragą man tada užpildė Herrmannas. Dabar aiškiai matau Ned Herrmanno sistemos pagrindinę paskirtį - pažinti ir kuo pilniau išnaudoti individų, porų, komandų ir organizacijų mąstymo „programinę įrangą“. Šioje sistemoje pateikiamos priemonės gali būti palyginamos su meta-programomis, kurios padeda apžvelgti, įjungti ir apjungti „kompiuteryje“ įdiegtas programas. Ši sistema taip pat gali apčiuopti taikomųjų programų ar net visos operacinės sistemos atnaujinimo poreikį.

Kas iš to?
Kompiuterio programos įdiegimas, lyginant su mąstymo perprogramavimu, gana paprastas procesas. Tačiau pilnas funkcijų panaudojimas abiem atvejais reikalauja nemažai darbo. Prisipažinsiu, kad dar savo PC kompiuteryje 2001 turėjau Photoshop. Tada neįkirtau net 10 proc. funkcionalumo. Dabar sau keliu tikslą per vasarą šoktelėti bent iki 60 proc. (ekspertai man sako, kad reiks bent dviejų metų). Dabar Herrmanno pagalba šias kompiuterines technologijas matau, kaip savo mąstymo potencijos išnaudojimo galimybę. Tad leisiu joms transformuoti mano mąstymo ir darbo (su grafika, foto ir video) šablonus. Papasakosiu, kaip seksis.

Linkiu jums atrasti savo programinę įrangą, ją sėkmingai įdiegti ir pilnai išnaudoti jos potenciją.

Komentarų nėra: